Proje Ekibi İçin Örnek Performans Değerlendirme Sistemi

Daha önceki yazılarımda proje yöneticisi için performans değerlendirme örneklerinden bahsetmiştim. Bu yazımda ise projede yer alan ekip üyelerinin performanslarının nasıl hesaplanacağı ile ilgili örnek bir modeli sizlere anlatmaya çalışacağım.

 

Neden Performans Değerlendirme Sistemi ?

Performans değerlendirme modelini anlatmaya başlamadan önce neden böyle bir sisteme ihtiyaç olduğunu çok kısa anlatmak isterim.

Şu bir gerçek ki, kimse kendisini başarısız hissetmez. Dost acı söyler lafı çok meşhurdur fakat gerçek hayatta etrafımızdaki arkadaşlarımıza kendimizi sorduğumuzda öyle düşünmeseler bile alacağımız cevap : “Harikasın, muhteşemsin, yöneticin seni iyi değerlendiremiyor!” olur.

Tabiki salt bir performans modeli ile kişinin başarısı ölçülemez fakat bir ipucu verebilir. Ben de bu ipucuyu bulmak adına bu yazıda örnek bir performans değerlendirme modeli anlatacağım.

 

Örnek Performans Değerlendirme Sistemi

Öncelikle bir ekip üyesini kimlerin en iyi değerlendirebileceğini düşünelim.

• Proje yöneticisi

• Kendi yöneticisi ve

• Projedeki diğer ekip üyeleri

Dolayısıyla sistemimizde bu 3 kriter için birer katsayı vereceğiz.

İkincil olarak ölçülebilir kriterleri ekleceğiz. Bunlar da;

• Zamana uyum

• Maliyete uyum ve

• Kalite / Metodolojiye uyum

Bu 6 kriter ile örnek performans değerlendirme sistemimizi oluşturmuş olacağız. Şimdi biraz daha detaya inelim.

 

Örnek Model

Şunu tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum. Burada bahsedilen kriterler örnek kriterlerdir ve kurumdan kuruma büyük farklılıklar gösterebilir. Kurumunuz için neler önemliyse onlar ile ilgili kriterleri eklemeniz ya da ağırlıklarını düzenlemeniz gerekecektir.

Aşağıda 6 kriter için belirlediğim örnek ağırlıkları görebilirsiniz:

Adsız

 

Bu kriterleri ve ölçüm metotlarını kısa kısa açıklayacak olursam:

1.Zaman (%40)

Projede ilgili kişi için atanan tasklarda deadlinelara uyum oranı. Burada önceki tasklardan kaynaklı gecikmelerin ilgili kişiye yansıtılmamasına dikkat edilmelidir.

2.Kalite/Metodolojiye Uyum (%20)

Bu kurumun hassasiyetleri ile ilgili bir kriterdir. Kişinin kaliteli iş yapmasından tutun (Ör: Yazılımcılar için çıkan bug oran), efor girişi yapma oranına veyahut toplantılara katılım oranına kadar ölçülebilir kriterler ekleyip değerlendirebilirsiniz. Biz kurumumuzda, proje yönetim yazılımımızı kullanmayı teşvik etmek amacıyla kişinin efor girişi yapma oranını ekledik.

3.Maliyet (%10)

Proje başında işin ne kadarlık bir eforla tamamlanabileceğine dair planlar yapılır. Bu efor planlamasına uyum oranı da ilgili ekip üyesi için bir değerlendirme kriteri olarak kullanılabilir.

4.Proje Ekibi Değerlendirmesi (%10)

Ekip üyesini en iyi değerlendirebilecek kişiler aslında ekipteki diğer arkadaşlarıdır. Dolayısıyla proje sonunda bir anket düzenlenerek ekibin birbirini değerlendirmesi istenebilir. Ama herkese 10/10 vermeyi seven bir miletiz 🙂 Dolayısıyla burada bir tüyo vermek isterim:

Objektifliği sağlamak amacıyla en iyi ilk 5 notu her bir not bir kişiye verilebilecek şekilde bir zorunluluk getirilebilir.

5.Fonksiyonel Yönetici Değerlendirmesi (%10)

Kişinin kendi yöneticisinin notu da performans değerlendirmesinde mutlaka olmalı. Yöneticileri tamamen devre dışı bırakıp, küstürmeyelim derim 🙂

6.Proje Yöneticisi Değerlendirmesi (%10)

En objektif değerlendirmeyi açıkcası proje yöneticisinin yapacağını düşünenlerdenim. Çünkü proje yöneticisinin ekibinden kimse bu projede yer almayacak. Dolayısıyla olayları daha üst bir bakış açısı ile görebilir ve proje bazlı olarak farklı değerlendirmeler yapabilir. O yüzden mutlaka ve mutlaka proje yöneticisinin notunu bu sisteme dahil edin.

 

Sonuç

Sadece gözlem yapabilmek adına bile olsa bir performans değerlendirme sistemi kurup bunu ekip ile paylaştığınızda sonuçların iyileşeceğini göreceksiniz. O yüzden böyle bir sisteminiz yok ise hiç zaman kaybetmeyin ve modelinizi oluşturma başlayın.

Şunu da unutmayalım: Ne kadar ölçülebilir kriterler koyabilirseniz, o kadar sistemi otomatize edebilir ve hesaplamanızı kolaylaştırabilirsiniz…

Soru ve önerileriniz için benimle Bana Ulaşın adımından her zaman irtibata geçebilirsiniz.

Saygılarımla,

Erkan ÇİNKO, MSc, PMP, PSM I

Proje Ekibi İçin Örnek Performans Değerlendirme Sistemi’ için 2 yanıt

  1. Merhaba,
    Çok önemli bir konu; Neden benin ilgilendiriyor. Bir ön planlama için tecrübe ve şahsi düşüncenizi öğrenmek istiyorum.
    7-8-9 .sınıf öğrencileri
    Üniversite öğrencileri
    Fikri ve hayali olanlar
    için internet üzerinden yapılacak
    Proje oluşturma
    Yazıya dökme
    Bütçeleme
    yönetme
    EĞİTİMLEİ veren sertifikalandıran bir program.

    Bu programa katılıp ekip oluştura bilenlere daha ayrıcalıklı kaynak sağlanacaktır.
    İşte BUNLARIN ölçülmesi takibi ve denetimi internet üzerinden yapılabilir mi?
    Bu bilgiler ilgili bakanlıklar ile koortdine edilebilir mi?

    Kolaylıklar dİliyorum..
    mmm

    Beğen

    • Merhaba Musa Bey, çok güzel öneri neden olmasın. Bu tarz online sertifikasyon programları farklı konularda yapılabilmekte; dolayısıyla bu tarz bir program da devlet desteğiyle tabii ki planlanabilir…

      Beğen

Yorum bırakın